In deze online zelfcompassieworkshop gaan we specifiek in op het thema ‘Krachtige Zelfcompassie’. Zelfcompassie gaat niet alleen over vriendelijk met jezelf omgaan als je het moeilijk hebt: de zachte yin-kant van zelfcompassie. Er is ook een yang-kant die we stevige zelfcompassie noemen. Die zorgt ervoor dat we onze grenzen aangeven, voor onszelf en anderen opkomen en onszelf en anderen beschermen tegen wat schadelijk is voor onszelf, ons allemaal en al het leven op aarde.

Als ook je krachtige zelfcompassie is ontwikkeld, zie je in dergelijke situaties duidelijk wat er aan de hand is, dat er iets niet OK is en dat er iets moet gebeuren. Krachtige zelfcompassie draait om bescherming, zorg en motivatie. Je onderneemt op een stevige en compassievolle manier actie en niet op oordelende en/of agressieve wijze. Omdat je begrijpt dat niemand perfect is. Je verzet je niet tegen de persoon, maar tegen het gedrag van de persoon of personen. Dus zacht op de persoon, hard op de zaak.

Balans

Beide aspecten van zelfcompassie zijn nodig in ons leven, net als licht en donker elkaar nodig hebben om te kunnen bestaan. En beide aspecten zullen onder verschillende omstandigheden in meer of mindere mate aanwezig zijn, steeds weer op zoek naar de juiste balans die in een situatie nodig is. Zo zal je de ene keer in zachtheid een grens kunnen stellen en in een andere situatie bijvoorbeeld waarin je in gevaar bent krachtiger moeten optreden. En prachtig symbool van de vereniging van beide kanten van compassie (zelfcompassie is in het Boeddhisme een onlosmakelijk aspect van compassie) is de moederleeuw. De foto hierboven toont de zachte kant van haar compassie of moederliefde. Maar als haar welpen hongerig zijn of bedreigd worden, komt haar krachtige compassie direct in actie: ze gaat op jacht voor voedsel of beschermt haar welpen met haar leven.

Liefdevolle vriendelijkheid en compassie zijn de basis voor wijze, krachtige, soms tedere en soms krachtige acties die echt een verschil kunnen maken in ons eigen leven en dat van anderen. – Sharon Salzberg

Inhoud van de workshop

Je krijgt inzicht in wat krachige zelfcompassie is, in hoe je de energie van boosheid en frustratie om kunt zetten in gezonde en geweldloze actie, in wat jou weerhoudt deze kant van zelfcompassie in je leven toe te passen, in hoe je het toepast op jezelf en in relatie met anderen. Door middel van oefeningen krijgt praktische handvatten om krachtige zelfcompassie in jouw leven te gaan cultiveren. Je bespreekt de oefeningen na met je medecursisten in kleine groepjes.

Voor wie?

Geschikt voor iedereen die het lastig vindt voor zichzelf op te komen grenzen te stellen of onrecht aan te kaarten, en voor iedereen die daar gewoon meer over wil weten.

Datum , tijd en kosten

De workshop wordt online via Zoom gegeven op dinsdagavond 13 oktober 2021 van 19.30 – 21.00 uur. De workshop gaat door bij tenminste 6 deelnemers zijn. Prijs: € 35,-. Na inschrijving ontvang je een deelnamelink en een factuur en betalingsverzoek. Je inschrijving is pas compleet nadat je de factuur hebt betaald. Op de dag zelf ontvang je een reminder met nogmaals de deelnamelink.

Schrijf je nu in!

    Door op de verzendknop te drukken, ga je akkoord met de Inschrijvings- en betalingsvoorwaarden

    Jouw privacy is belangrijk voor mij. Hier lees je hoe ik omga met jouw gegevens.