Harriët Messing - Re-Minding Mindfulness Utrecht

Foto: Bernadet de Prins

Mijn naam is Harriët Messing en ik ben coach (NLP, ACT, stress en burn-out coaching volgens de CSR-methode, mindfulness, zelfcompassie) en trainer mindfulness (MBSR/MBCT), Mindful Self-Compassion (MSC) en Deep Listening (Registered ACDLT® Trainer).  Voorheen was ik werkzaam als communicatieadviseur en tekstschrijver. Mijn levensmotto is:

“Je kunt niet schenken uit een lege beker, dus zorg eerst goed voor jezelf.”

Ik beoefen zelf al vele jaren mindfulness, zelf-compassie, dankbaarheid en Deep Listening. Het heeft mij persoonlijk veel gebracht: meer mildheid naar mezelf en anderen, meer bewustzijn van wat is en acceptatie daarvan en vooral meer dankbaarheid en vreugde.

Mijn aanpak is uiterst persoonlijk, warm en betrokken, en ook nuchter, met een flinke dosis humor en zonder zweverigheid. 

Compassie en zelfcompassie

In 2010 ben ik me door mijn vrijwilligerswerk voor Compassion for Care gaan verdiepen in alle aspecten van compassie en zelf-compassie. Deze komen op allerlei manieren terug in mijn werkwijze als coach en trainer. Als zelfcompassietrainer (MSC) bied ik deze training online aan en op locatie (Utrecht) in samenwerking met psycholoog Carolien Wentink.

Ik vind je een topper: rustig, overzicht, bekwaam, focus. – Daphne, coach/supervisor/trainer, nam deel aan Deep Listening Training in 2018

Luisteren

Goede communicatie bestaat voor 80 procent uit luisteren. En dat is niet luisteren om te kunnen reageren, maar luisteren om de ander te steunen in diens eigen proces en te begrijpen. Binnen het communicatievak ben je helaas toch voornamelijk bezig bent met zenden. Vanuit een behoefte aan verdieping en verbreding ben ik op zoek gegaan naar de verbinding tussen mindfulness en communicatie. In 2015 heb ik onder andere kennis gemaakt met Awareness Centred Deep Listening Training (ACDLT). Dit is een methode om met  belichaamd bewustzijn, ondersteunende aanwezigheid (presentie) en compassievol contact naar een ander te luisteren. Sinds 2017 bied ik trainingen en persoonlijke luistersessies op basis van Deep Listening aan. Sinds 2018 ben ik Registered ACDLT® Trainer. Ik bied een- en tweedaagse daagse Deep Listening trainingen en een training gericht op online luisteren met behoud van energie: Energiek Online Contact.

Daarnaast combineer de Deep Listening methode met andere meditatieve methoden zoals als hartcoherentie, lichaamswerk, mindfulness en zelfcompassie, Mindful Communiceren en Insight Dialogue tijdens in-company trainingen over luisteren en spreken die ik geef in samenwerking met Daphne Wiersma. Samen met haar heb ik een meerdaagse training ontworpen voor (zorg)professionals: over vanuit je hart werken met inzet van je lijf en je emoties om zo vanuit presentie en (zelf-)compassie en zonder energieverlies de interactie in te kunnen in luisteren en spreken.  

Als coach maak ik naast van mindfulness en zelfcompassie ook gebruik van technieken uit NLP, Acceptance & Commitment Therapy (ACT) en de stress- en burnoutaanpak van CSR Centrum.

Relevante opleidingen en scholingen

Registered ACDLT® Trainer 2017/18 en 2021 bij Rosamund Oliver

Coach Stress en burn-out volgens de CSR-methode 2019 CSR Centrum

NLP Practitioner, 2018-2019 IEP (Instituut voor Eclectische Psychologie)

Mindful Self-compassion Trainer 2018-2019 bij Centrum voor Mindfulness en Center for Mindful Self-Compassion

Basisopleiding ACT 2018 bij SeeTrue/Gijs Jansen

Deep Listening Intensive 2015, 2017, Compassionate Deep Listening 2016 en Advanced Deep Listening Level 2, 2017, Level 3, 2018, Level 4, 2019 bij Rosamund Oliver

Mindfulness Trainer bij SeeTrue, november-december 2016. Deze opleiding is erkend en gecertificeerd door twee beroepsverenigingen – meer info

Psychologie van C.G. Jung 2009-2012 bij Stichting Odrerir

Coaching 2001-2002 bij School voor Coaching

Daarvoor o.a. VWO en Klassieke Talen en Culturen aan de RUL

Retraites

Retraite Mindfulness en de Vier Levensvrienden (stilteretraite), Frits Koster, juli 2017

Yoga en meditatieretraite (stilteretraite), Joost van den Heuvel-Rijnders/Marion Werger, maart 2017

Persoonlijke Retraite, januari 2021