Re-Minding Mindfulness _ Mindful Zelfcompassie Training

Hoe goed is het dan gesteld met jouw zelfcompassie? Vind je jezelf best OK of eigenlijk, diep in je hart, niet goed genoeg? Geef je jezelf wel een op de kop als je faalt of mag je fouten maken? Of als je boos, teleurgesteld, depressief of verdrietig bent, mag dat dan van jezelf of werk, eet of drink je die lastige emoties liever weg? Zorg je eerst voor anderen en dan pas voor jezelf of maak je tijd voor jezelf en wat je energie geeft? Ben je best assertief of vind je het moeilijk om nee te zeggen?

Niemand is perfect. We zijn allemaal mens en we maken allemaal grote en kleine fouten (en leren ervan!), voelen ons allemaal wel eens rot en maken allemaal minder leuke dingen mee. Wat we tegen onszelf zeggen en hoe we met onszelf en die lastige emoties omgaan op dergelijke momenten is wat het verschil maakt.

Hoe ga jij om met een goede vriend(in)?

Luister naar deze korte oefening. Houd eventueel pen en papier bij de hand en sluit je ogen.

Heb je hem gedaan? En hoe ging dat voor jou? Was je aardiger voor jezelf dan voor een vriend(in)? Of even aardig? Of was je onaardiger tegen jezelf dan tegen je vriend(in)? In dat laatste geval kun je wel een beetje meer zelfcompassie gebruiken en je eigen beste vriend(in) worden.

Wat is zelfcompassie?

Zelfcompassie bestaat uit de volgende elementen:

 1. Mindfulness: het simpelweg oordeelvrij en mild opmerken van wat er op dit moment is aan gevoelens, gedachten en lichamelijke gewaarwordingen.
 2. Common Humanity: je er bewust van zijn dat je niet de enige bent die zich zo voelt, dat er miljoenen anderen zijn die het moeilijk hebben, net zoals jij. Je bent dus niet alleen. Het hoort gewoon bij het mens-zijn.
 3. Vriendelijkheid: aardig zijn voor jezelf als je het moeilijk hebt en jezelf troosten en geven wat je op dat moment nodig hebt. Een aai, een diepe zucht, een lekker warm bad, een arm om je heen van een partner of vriend(in), een dagje thuisblijven van je werk of wat er ook maar nodig is.

Wat zijn de voordelen van zelfcompassie?

Onderzoek toont aan dat als je zelfcompassie beoefent:

 • Je lekkerder in je vel zit en minder last hebt van angst en depressie.
 • Je veerkrachtiger bent, dus beter kunt omgaan met tegenslagen.
 • Je minder angst voor fouten en afwijzing hebt.
 • Je minder stress hebt, en dan maak je vanzelf minder fouten!
 • Je beter voor jezelf kunt zorgen.
 • Je beter je grenzen kunt bewaken.
 • Je beter voor anderen kunt zorgen, zonder het ten koste te laten gaan van jezelf.
 • Je je optimistischer, gelukkiger en gezonder voelt.

Met zelfcompassie behoud je dus beter je eigen energie!

Zelfcompassie leren

Is zelfcompassie een uitdaging voor je, dan kun je overwegen een zelfcompassietraining te doen. Lees hier meer over deze training.

Boekentips en websites

Deze boeken bevatten ook oefeningen om zelf thuis te doen. Op de website van Kirstin Neff vind je ook meditaties en oefeningen

Kirstin Neff – ‘Zelfcompassie’ en haar website www.self-compassion.org
Christopher Germer – ‘Mindfulness en zelfcompassie’

Meer artikelen over mindfulness
Meer artikelen over mildheid en compassie
Meer oefeningen