Harriët Messing - Re-Minding Mindfulness Utrecht

Foto: Bernadet de Prins

Mijn naam is Harriët Messing en ik ben naast coach, luistertrainer en mindfulness-trainer ook actief als freelance communicatie-adviseur, tekstschrijver en interim-manager binnen mijn andere bedrijf ZORGdotCOM Communicatieadvies + Tekst. Mijn levensmotto is:

“Je kunt niet schenken uit een lege beker, dus zorg eerst goed voor jezelf.”

Ik beoefen zelf al weer bijna 10 jaar mindfulness. Het heeft mij persoonlijk veel gebracht: meer mildheid naar mezelf en anderen, meer bewustzijn van wat is en acceptatie daarvan en vooral meer dankbaarheid en vreugde. Inmiddels ben ik opgeleid tot mindfulnesstrainer en heb ik het voorrecht om misschien wel jou kennis te laten maken met de bijzondere en transformerende kracht van mindfulness.

Mijn aanpak is uiterst persoonlijk, warm en betrokken, en ook nuchter, met een flinke dosis humor en zonder zweverige toestanden. Ik ben lid van de Vereniging Voor Mindfulness (VVM) en onderschrijf de missie om mindfulness breed en laagdrempelig in Nederland beschikbaar te maken.

In 2010 ben ik me bovendien door mijn vrijwilligerswerk voor Compassion for Care gaan verdiepen in alle aspecten van compassie en zelf-compassie. Deze komen op allerlei manieren terug in mijn werkwijze als coach en trainer. Inmiddels ben ik in opleiding tot compassietrainer (MSC) ingepland en zal ik in de tweede helft van 2019 ook deze laagdrempelige trainingsvorm gaan aanbieden.

Ik vind je een topper: rustig, overzicht, bekwaam, focus. – Daphne, coach/supervisor/trainer, nam deel aan Deep Listening Training 19 april 2018

Goede communicatie bestaat voor 80 procent uit luisteren. En dat is niet luisteren om te kunnen reageren, maar luisteren om te begrijpen. Binnen het communicatievak ben je helaas toch voornamelijk bezig bent met zenden. Vanuit een behoefte aan verdieping en verbreding ben ik op zoek gegaan naar de verbinding tussen mindfulness en communicatie. In 2015 heb ik onder andere kennis gemaakt met Awareness Centred Deep Listening Training (ACDLT). Dit is een methode om met  belichaamd bewustzijn, ondersteunende aanwezigheid (presentie) en compassievol contact naar een ander te luisteren. Sinds 2017 bied ik trainingen en persoonlijke sessies op basis van Deep Listening aan.

Samen met  Daphne Wiersma ben ik een meerdaagse training aan het ontwerpen voor (zorg)professionals: over vanuit je hart werken met inzet van je lijf en je emoties om zo vanuit presentie en (zelf-)compassie en zonder energieverlies de interactie in te kunnen in luisteren en spreken.  Met elementen uit onder andere hartcoherentie, lichaamswerk, mindfulness, Deep Listening, Mindful Communiceren en Geweldloze Communicatie. Als je t.z.t. op de hoogte gehouden wilt worden, schrijf je dan vooral in voor de nieuwsbrief onderaan deze pagina.

Relevante opleidingen en scholingen

Compassietrainer i.o. 2018-2019 bij Centrum voor Mindfulness

Deep Listening Trainer 2017-2018 bij Rosamund Oliver

Deep Listening Intensive 2015, 2017, Compassionate Deep Listening 2016 en Advanced Deep Listening 2017 bij Rosamund Oliver

Trainersopleiding Mindfulness trainer bij See True, november-december 2016. Deze opleiding is erkend en gecertificeerd door twee beroepsverenigingen – meer info

Psychologie van C.G. Jung 2009-2012 bij Stichting Odrerir

Coaching 2001-2002 bij School voor Coaching

Retraites

Retraite Mindfulness en de Vier Levensvrienden (stilteretraite), Frits Koster, juli 2017

Yoga en meditatieretraite (stilteretraite), Joost van den Heuvel-Rijnders/Marion Werger, maart 2017