Beweging. Voeding. Verbinding. Zijn. - Reminding Mindfulness Training + Coaching

4 dagelijkse gewoontes voor je mentale gezondheid tijdens de coronacrisis

De dagelijkse structuur is door de corona-pandemie voor ons allemaal compleet veranderd. Normaliter zorgt het voor verbinding met anderen, op het werk, op school, in de winkel of het uitgaansleven. Maar ook voor afstand, als we ‘s ochtends tot ziens zeggen als de kids naar school gaan, of tot morgen tegen de collega’s aan het einde van een werkdag. En waar we het hiervoor soms saai vonden, elke dag hetzelfde, kunnen we het nu ontzettend missen. Daarom is het goed om een gezonde nieuwe dagstructuur aan te gaan houden met beweging, voeding, verbinding en zijn.

In het begin vind je het misschien nog wel leuk, kunnen doen wat je wilt, zonder dat er controle is. Of ben je misschien in eerste instantie bang door de nieuwe beperkingen. De kinderen altijd thuis, partners die ineens 24/7 in dezelfde ruimte zijn. Niet meer kunnen vluchten naar de sportschool, een vriend(in) of het café. Geen adempauze!

Vermijding

Of je bent totaal gestrest door de gapende leegte van niks te doen hebben of eenzaamheid. Geen sociale contacten, geen school, soms zelfs geen werk. Wat je eerste reactie ook is, de meesten van ons hebben wel iets dat ze ook voorheen al wilden vermijden. Een gevoel, een relatie, een uitdaging in je leven die je lekker had weggestopt…totdat je dat nu niet meer kunt. En dat lijk uit de kast is onwelkom, zenuwslopend en soms zelfs werkelijk angstaanjagend!

De kracht van intentie

Wat ik hiermee wil zeggen? Het is normaal om te struikelen als oude structuren weggevaagd worden. Maar we krijgen de kans én de absolute noodzaak voorgeschoteld om onze eigen structuur te creëren. Maar nu met een oprechte intentie! Voor ons eigen welzijn en dat van onze familie en de gemeenschap is het nodig dat we nu een duurzame structuur neerzetten die zorgt voor veiligheid, geestelijke gezondheid en persoonlijke groei.

Het recept? Beweging, Voeding, Verbinding en Zijn.

Of je nu gezond bent of kampt met chronische ziekte of psychische problemen, iedereen heeft deze vier dingen dagelijks nodig.

1. Beweging 

Ons lichaam heeft beweging nodig, het moet rekken en strekken, draaien, buigen lopen, zweten, zoveel en vak als voor een ieder van ons past en gezond is. Het maakt niet uit waar, in je buurt, in je tuin of in huis. Het gaat ook niet alleen over ‘in vorm blijven’. Het gaat ook over je immuunsysteem en mentale gezondheid op peil houden. Zorg voor tenminste 20 minuten beweging in je dagstructuur. Op YouTube kun je instructievideo’s vinden voor allerlei vormen van beweging voor jong en oud, beginner en gevorderde van 3 minuten tot meer dan een uur, ook familievriendelijke.

2. Voeding 

Je hebt vast wel een idee welke voeding zorgt dat je je goed voelt, gefocust en gezond, toch? En natuurlijk ook wat gewoon lekker is (halloooo chocola!). Je hoeft niet alle zoetigheid en snacks uit te bannen die je een beetje vreugde brengen, maar zorg wel voor een maaltijdstructuur die je voorziet van smakelijke, gezonde voeding. Kook zelf met verse ingrediënten, laat de kids helpen, probeer nieuwe dingen uit! Breng 1 of 2 kookmomenten van 30 minuten aan in je dag. De een bijvoorbeeld voor de warme lunch of voor de voorbereiding van het diner, de ander voor het koken van het avondeten zelf.

Maar ook geestelijke voeding is belangrijk. Lees een mooi boek. Geniet van natuur. Werk in je tuin. Ga online naar een museum (er zijn heel veel musea die een online tour doen). Leer iets nieuws. Doe iets creatiefs, misschien zelfs samen met je kinderen. Doe iets waar je echt van geniet, wat je uit je hoofd haalt en waar je jezelf helemaal in kunt verliezen.

3. Verbinding

Deze is belangrijker dan ooit! Mensen hebben verbinding nodig, We moeten ons gezien, gehoord en begrepen voelen door andere mensen en dat ook aan anderen kunnen teruggeven En omdat dit in deze omstandigheden niet meer als vanzelf gaat, moet je het inplannen. En er om vragen! Je kwetsbaar genoeg op durven stellen om te zeggen: “Ik wil je echt graag even spreken, kan dat?” De waarheid vertellen over hoe je je voelt, wat je ervaart. En de ander uitnodigen hetzelfde te doen. Er vriendelijk naar luisteren. En je steun ruimhartig aanbieden. Echte menselijke aandacht lijkt momenteel schaars, maar je kunt er een oneindige voorraad van aanboren.

4. Zijn

Tussen alle ‘doe-dingen’ – koken, beschermen, aanpassen, overleven, reageren, werken, verzorgen – door, hebben we ook momenten nodig om alleen maar even te ‘zijn’. En dan gaat het echt niet over sereniteit of warme, fluffy gevoelens. Het gaat over lang genoeg een pauze nemen om je zenuwstelsel weer in de ontspanningsmodus te zetten na een langere periode van inspanning. Experimenteer met wat voor jou werkt. Als dat meditatie of yoga is, prima. Als gedachteloos op de bank kijken naar een tv-programma of film jou helpt om uit de doe-stand te komen, geweldig! En als pijnlijke gedachten of gevoelens te luid om aandacht vragen terwijl je probeert te vertragen, is dat ook OK.

Maak eens een kleine inventarisatie. Welke van de 4 (nieuwe) gewoonten gaan je het gemakkelijkst af? Welke kun je als vanzelf in je dagelijkse routine inpassen en welke vereisen wat meer aandacht, oefening en inspanning? Kies er dan eentje om je op te focussen. Hoe zou je die in je dagstructuur kunnen inpassen?

Kortom, deze tijden van verandering geven je de kans om echte keuzes te maken, in plaats van af te glijden. Bijna alles dat in normale tijden onze agenda’s dicteert is afwezig. Dus juist nu kunnen we een dagstructuur kiezen die onze fysieke en mentale gezondheid ondersteunt in een tijd van grote onzekerheid. Probeer deze vier elementen in je dag te verweven en laat me weten hoe het je vergaat.

En als de term “social distancing” jou net zo tegenstaat als mij, probeer dan eens “inclusieve solidariteit.” We zitten allemaal in ditzelfde schuitje, en er is voldoende ruimte voor iedereen.