Being a good Listener van de School of Life - Deep Listening Luistertraining - Re-Minding Mindfulness Training + Coaching Utrecht

4 tips voor goede luisteraars

Tijdens de Deep Listening Luistertraining leer je vooral de waarde stilte tijdens het luisteren. Dit terwijl je je lichaam inzet als luisterinstrument, present bent voor de spreker en jezelf en compassievol contact genereert. De filosofie erachter is dat je erop vertrouwt dat de spreker alle antwoorden al in zich heeft. We noemen dat follow process, trust process and get the hell out of the way. Dit betekent niet dat je tijdens het luisteren geen geluid mag maken, niet mag aanmoedigen of vragen mag stellen. Vier tips uit een filmpje van de School Of Life over hoe je dat kunt doen op een manier die het proces ondersteunt.

1. Aanmoedigen

Moedig aan: met woorden als: “Ga door…” of “Is er nog meer? Laat je de spreker merken dat je geïnteresseerd bent, dat je door wilt gaan met luisteren. Je kunt ook vragen stellen als: “Kun je daar meer over vertellen?” “Hoe was/ging dat dan precies?” “Waarom was dat zo belangrijk voor je?”

2. Laten verduidelijken

Als de spreker vaag is of blijft over het problematische onderwerp, kun je doorvragen naar welke onderliggende behoeften of waarden in het geding zijn. Niet om je eigen nieuwsgierigheid te stillen of oordeel te bevestigen, maar vooral om de ander te helpen zijn probleem duidelijk te krijgen.

3. Niet moraliseren

We zijn allemaal wel op een bepaalde manier een beetje gek. Of doen dingen waar we ons voor schamen of schuldig over voelen. Niets menselijks is ons vreemd. Onthoud je dus van oordelen over wat de ander je vertelt. Dit is waar compassievol contact (in het filmpje ten onrechte sympathie genoemd) en  gedeelde menselijkheid naar voren komt. Met hummende geluiden laat je merken dat je open staat voor alles dat gezegd wil worden.

4. Onderscheid kritiek van ‘het niet eens zijn’

Al kan en mag alles gezegd worden, dit betekent niet dat je het eens hoeft te zijn met wat de spreker vertelt. Wel maak je duidelijk dat, ook al ben je het niet eens, dat dit niet afbreuk doet aan de relatie. Dat er nog steeds volledige acceptatie is van wie de ander is, al ben je het niet altijd eens met wat hij doet of zegt. Hier komt het aspect van ‘fierce compassion’ om de hoek: grenzen stellen aan gedrag en taal voor de ander en voor jezelf.

Het onderstaande filmpje van School Of Life legt het je allemaal op een leuke manier uit.

Meer artikelen over luisteren
Meer informatie over de Deep Listening Luistertraining