Intentie - Re-Minding Mindfulness

Intentie voor de dag – ochtendmeditatie

Elke bewuste daad begint met een intentie (voornemen), wat simpelweg neerkomt op jezelf een doel stellen. Het is een manier om je hart en je geest voor te bereiden op hoe je de dag wilt ingaan.

Gedurende de dag kom je met enige regelmaat weer even terug bij je intentie, bijvoorbeeld voorafgaand aan een volgende meditatiesessie, wanneer je een vergadering ingaat, wanneer je met je kinderen gaat winkelen of wanneer je een andere taak gaat uitvoeren. Je kunt ook inspirerende spreuken of boekpassages lezen om je te verbinden met een hoger doel.

Intentie vergroot vreugde en dankbaarheid

Aan het einde van de dag kun je terugkijken op hoe je je dag hebt beleefd. Je kunt hier ook een dagboek van bijhouden. Je zult merken dat je je bewuster zult zijn van goede momenten en ervaringen. Het is een goede manier om de vreugde en dankbaarheid in je leven te vergroten.

Oefening: intentie kiezen

 1. Ga comfortabel zitten met je voeten op de grond of op je meditatiekussen en je handen op je buik of in je schoot. Je kunt dit ook in bed doen als je ’s morgens wakker wordt. Zorg dan wel dat je niet meer slaperig bent. Dan kun je er beter bij gaan zitten.
 2. Sluit je ogen en adem een paar keer diep in en uit door je neus. Voel hoe je buik rijst en daalt terwijl je vanuit je middenrif ademhaalt.
 3. Vraag jezelf nu: Wat is mijn hartenwens? Wat wens ik voor mezelf, voor de mensen waar ik van houd en de voor wereld?
  Onze hartenwens ligt vaak dieper dan onze tijdelijke behoeften en wensen. Waarschijnlijk zijn het wensen die ons verbinden met hogere menselijke waarden, met onze plek in het weefsel van het leven. Je kunt je wens testen: Is het alleen voor jezelf of ook voor anderen? Komt je wens ten goede aan slechts een paar mensen of is het voor velen? Is je wens voor nu meteen of voor de toekomst?
 4. Zeg dan hardop wat je intentie voor de dag is. Bijvoorbeeld:Ik wens mezelf toe ik vandaag iedereen begroeten mag met liefde in mijn hart.
  Ik wens mezelf toe dat ik vandaag minder zal oordelen.
  Ik wens mezelf toe dat ik vandaag meer geduld mag hebben met mijn kinderen.

  Je wens mag specifiek of algemeen zijn.Als je je intentie niet weet, kun je de volgende vier regels uit het Tibetaanse Gebed van De Vier Levensvrienden (ook wel De Vier Onmetelijken: Liefdevolle vriendelijkheid, Compassie, Medevreugde en Gelijkmoedigheid*) reciteren:

  Ik wens vanuit mijn hart dat alle levende wezens gelukkig zijn.
  Ik wens vanuit mijn hart dat alle levende wezens vrij zijn van lijden.
  Ik wens vanuit mijn hart dat alle levende wezens nooit zonder vreugde zullen zijn.
  Ik wens vanuit mijn hart dat alle levende wezens gelijkmoedigheid ervaren in hart en geest.

*Gelijkmoedigheid is een geestesgesteldheid waarbij je je niet laat meeslepen in afkeer/haat of passie/gehechtheid, maar daarin de gulden middenweg bewandelt. Dit betekent bijvoorbeeld ook dat je iedereen hetzelfde toewenst en iedereen hetzelfde behandelt, eigenlijk zoals je zelf behandeld zou willen worden. 

Meer meditatieoefeningen