Re-Minding Mindfulness - hersenen en genen

Mindfulness: je hersenen en genen positief veranderen

Waarom is het eigenlijk nodig om regelmatig te oefenen met mindfulness? Dr Joe Dispensa is een Amerikaanse neuro-wetenschapper en auteur.  Hij vertelt in de video hieronder hoe nieuw gedrag aanleren in je hersenen en lichaam in zijn werk gaat. Bij mindfulness gaat nieuw gedrag aanleren over je aandacht leren richten op het nu. Het inspireert mij enorm bij mijn dagelijkse beoefening. Ik ben mezelf letterlijk geestelijk en lichamelijk (genetisch) positief aan het veranderen!

Onze gedachten hebben letterlijk effect op onze hersenen en genen

Hoe werkt dat in het kort? Stel dat je tijdens je mindfulnessbeoefening opmerkt dat je iets op de automatische piloot doet. Bijvoorbeeld bepaalde mensen uit de weg gaan of hen onvriendelijk behandelen. Je hebt vervolgens de wens om compassievol te kunnen omgaan met alle mensen. Ook met mensen die dingen doen die je niet snapt of OK vindt. Of mensen die jou hebben gekwetst of mensen die je gewoonweg irriteren. Dat kan je dan inspireren om je in je meditatie te richten op compassie.

Van Thinking naar Doing naar Being

Begrijpen waarom compassie belangrijk is en dat gedrag willen vertonen is één ding (Thinking). Je intentie zetten en oefenen, oefenen, oefenen (Doing) maakt compassievol gedrag pas je tweede natuur. Dit komt doordat compassie oefenen de bedrading ervan in je hersenen verstevigt en het vastlegt in je genetische expressie (Being).

Overigens begint compassie voor anderen met compassie voor jezelf en je eigen onvolmaaktheid en kwetsbaarheid 🙂

Succes en plezier gewenst met het oefenen!

Lees ook mijn blog over de positieve effecten van mindful bewegen (yoga) op je brein.