Gedachten zijn geen feiten - Re-Minding Mindfulness

Stop met piekeren, niets duurt eeuwig

Ken je dat van jezelf? Je wordt wakker met een somber gevoel en denkt: deze dag is nu al verpest. En de rest van de dag ga je maar verder met piekeren over waarom je je niet blij voelt. Of over wat je moet doen om jezelf gelukkiger te maken enzovoort, enzovoort. Misschien maakte je een fout of had je een aanvaring met iemand en denkt: zie je wel, ik kan niks. Of zie je wel, anderen wijzen me steeds af. En je blijft maar malen over die fout of dat meningsverschil. En hoe harder je piekert, hoe erger je somberheid wordt. Misschien troost je jezelf wel met iets lekkers of koop je iets leuks voor jezelf. Maar wees eens eerlijk, hoe lang duurt het voordat je negatieve gevoelens weer terug zijn en je terug bent bij af?

Piekeren is menselijk

Onze geest wil pijn vermijden en vasthouden wat fijn is

Dit is wat onze geest gewoon is te doen: hard werken om nare gevoelens te vermijden en te verdrijven. Alleen werkt dat niet. Hoe harder je je best doet, hoe dieper je in de groef van negatieve gevoelens blijft steken.

Afstand nemen van gedachten en emoties

Mindfulness leert je om met enige afstand (distantie) te kijken naar (negatieve) gedachten en gevoelens. Je kunt dan wellicht gaan inzien dat de gedachte ‘anderen wijzen me steeds af’ of ‘ik kan niks’ slechts een overblijfsel van een oude wond is. Door de gedachten en gevoelens met mildheid en zonder oordeel te observeren en met liefdevolle vriendelijkheid je pijn te ontmoeten, kun je leren om uit die negatieve gedachtespiraal te blijven.

De giraf op het plaatje ziet de gedachtewolkjes voorbij drijven. Straks ziet de hemel er weer heel anders uit. Want jij bent de hemel, niet het weer! Je gedachten zijn immers geen feiten. Ze komen op en gaan weer weg. Net zoals zorgen en stemmingen echt weer voorbij gaan. Niets is permanent. Niets duurt eeuwig.

Lees meer blogs over mindfulness