Vriendelijk blijven bij meningsverschillen
Kun jij mild en vriendelijk blijven als je totaal van mening verschilt met een ander? Of ga je in de aanval en wil je je gelijk halen, koste wat het kost?
Onze geest is van nature geneigd op zoek te gaan naar de verschillen, de afwijkingen van wat we kennen of normaal vinden, van waarmee we ons veilig voelen. Dat komt voort uit de oudere hersendelen die zich bezighouden met het scannen op gevaar.
Jouw mening is niet meer waar(d) dan mijn mening
Tegelijkertijd zijn onze meningen, opinies, gedachten en overtuigingen slechts verschijnselen in en van onze geest. Ze zijn geen feiten. Daarom hebben we ook allemaal verschillende meningen, gedachten en overtuigingen. Die van de één zijn niet geldiger of beter dan die van de ander. Ze zijn er. Gelijk of ongelijk doen er dus ook niet toe. Let’s agree to disagree!
Maar hoe doe je dat dan, je neiging tot discussie, debat of ruzie onderdrukken als de gemoederen hoog oplopen? Wees nieuwsgierig naar het hoe en waarom van de mening van de ander. Wat is diens denkkader, vanuit welke ervaringen spreekt hij. Probeer te luisteren om te begrijpen, niet om te reageren.
Volg de Golden Rule: behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden.
Jij vindt het vast ook vreselijk als een ander zijn mening aan jou op probeert te dringen. Of niet kan en wil begrijpen waarom jij er anders over denkt. Nou, die ander beleeft dat net zo!
Wees je er bewust van dat je geest slechts onnodige gevaarsignalen ziet als je het oneens bent met een ander. Dan kun je wellicht iets meer mildheid opbrengen en kun je die ander met respect en vriendelijkheid blijven behandelen. Net zoals je ook graag wilt dat die ander jou behandelt als jij een afwijkende mening hebt…