Dankbaarheid - Re-Minding Mindfulness

Versterk je positieve denkspier met dankbaarheid

Houd een dagboek bij van dingen waar je dankbaar voor bent.  Het is een mooie manier om de positieve ‘aandachtsspieren’ in je geest te verstevigen. Uit een studie blijkt dat het nog beter werkt als je je dankbaarheid ook werkelijk uitspreekt naar de ander. Je leest er in dit artikel meer over.

Maar wat als je dankbaarheid niet gericht is op een persoon? Wat als het gaat over een zonnige dag? Of over een succes op het werk? Of over iets anders waarbij je je dankbaarheid niet letterlijk naar een ander uit kunt spreken? In dat geval is de Installatie-methode (Rick Hanson – Be mindful of good) erg geschikt.

Installeer dankbaarheid en geluk in je neurale netwerken

Probeer op het moment waarop het gebeurt of dat je erover in je dagboek schrijft, 5 tot 10 seconden bij het dankbaarheidsgevoel te blijven. Voel het werkelijk in je lichaam, zodat de herinnering eraan zich in de neurale systemen in je brein kan installeren.

Hoe langer de neuronen in je brein samen vuren, hoe meer ze deze innerlijke kwaliteit van dankbaarheid als stevige ‘bedrading’ in je hersenen zullen aanleggen. Zo kun je positieve herinneringen werkelijk internaliseren en versterken ze je leercurve.

Lees ook het blog: Word je eigen criticus de baas