meditatie monkey mind - Re-Minding Mindfulness

Leer meditatie van deze boeddhistische leraar

Heerlijk hoe simpel deze Tibetaanse monnik uitlegt wat meditatie is en hoe het werkt. Je geeft je geest de taak de adem te observeren. Dit zorgt ervoor dat al het andere dat er in je geest voorbijtrekt meer op de achtergrond komt. Je kunt het allemaal met enige distantie bekijken. Dat is wat we bedoelen met ‘erbij blijven’.

Stel je wordt door een collega pittig toegesproken omdat je iets bent vergeten. Je gedachte is wellicht: ‘nou vindt ze me vast niet meer aardig’ of ‘ik kan ook niks’. De emotie die je overvalt is angst (voor afwijzing). Je voelt de adrenaline door je lichaam racen door de stressreactie die de angst in je lichaam oproept. Je concentreert je aandacht even op al deze gewaarwordingen, gedachten en emoties. Dan breng je je aandacht even voor 3 ademhalingen naar je adem en je ademt diep in om te kalmeren en je lichaam uit de stressrespons te brengen. Het brengt je monkey mind to bedaren en geeft je rust en inzicht.

Meditatie brengt meer keuzevrijheid voor handelen

Doordat je nu niet meer gevangen zit in de gedachtestroom, de emotie en de lichamelijke stressrespons, ervaar je meer vrijheid om een goede keus te maken over wat je (re)actie naar je collega gaat worden. Je laat je haar bijvoorbeeld weten dat je de feedback op erg prijs stelt, maar niet de toon. Je zegt hoe vervelend je de situatie voor haar vindt en je geeft aan hoe je de ‘fout’ gaat herstellen.

Lees ook andere blogs over de lessen binnen de 8-weekse mindfulness training.