Ruimte voor jezelf - Re-Minding Mindfulness

Ruimte voor jezelf in 9 stappen

Het ondersteunen van vrienden en familie gaat velen van ons best goed af. Maar goed voor onszelf zorgen? Dat valt vaak vies tegen. We voelen ons, en vooral wij vrouwen, schuldig als we tijd en ruimte voor onszelf nemen. De focus op zorgen voor anderen breekt je echter op een gegeven moment op. We kunnen echter niet goed voor anderen zorgen, als we niet ook goed voor onszelf zorgen. Oververmoeidheid en prikkelbaarheid, burn-out of lichamelijke klachten door de stress liggen dan op de loer. Dat kun je voorkomen door tijd te maken voor je eigen welzijn. Deze 9 stappen kun je nemen om meer ruimte te maken voor goede zelfzorg.

Om het vermogen er voor anderen te zijn te vergroten, is het belangrijk er ook voldoende voor jezelf te zijn.

Wat is dat, ‘ruimte maken en er voor jezelf zijn’?

Voor velen van ons is het lastig om tijd en ruimte voor onszelf te maken. Vaak weten we niet eens wat dat nou precies inhoudt. We hebben het hierbij over ‘aanwezig zijn’ voor en bij jezelf. Over jezelf behandelen met zorg, respect, vriendelijkheid, compassie en liefde. Over luisteren naar de behoeften van je lichaam en geest, je bewust zijn van en luisteren naar je emoties, en in contact zijn met je diepste zelf of je ziel. Het is een manier van zijn, een keuze die je maakt. Het is niet een religie of levensovertuiging, maar een manier om je tot jezelf te verhouden en aan je eigen behoeften tegemoet te komen. In intieme relaties is dit extra belangrijk, want we kunnen veel kapot maken door de ander verantwoordelijk te maken voor het vervullen van al onze behoeften.

Je brengt 24/7 tijd met jezelf door. Hoeveel daarvan is bewust, goed, steunend en aardig? 

Vriendjes worden met jezelf

De sleutel tot ‘er zijn voor jezelf’ is jezelf zonder oordeel en kritiek accepteren met al je fouten en tekortkomingen. Naar jezelf kijken en jezelf behandelen met vriendelijkheid en liefde, net zoals je dat zou doen bij een goede vriend.  Het gaat over vriendjes worden met je angsten. Over Mejuffrouw Onzekerheid, Mevrouwtje Perfectionisme, Meneertje Criticus en Broeder Veroordeling uitnodigen op de thee.

“Zelfaanvaarding is mijn weigering om een vijandige relatie met mezelf te hebben.” Nathaniel Branden

Bij jezelf zijn geeft je de gelegenheid om je richting te bepalen, om te kijken wie er aan het stuur zit van jouw leven en om je koers te veranderen als dat nodig is. Het biedt ruimte en bewustzijn in je leven, zodat je leven spiegelt wat jouw diepste talenten, wensen en behoeften zijn. Zodat je niet op een dag wakker schrikt en beseft dat je de persoon die je bent geworden en het leven dat je leeft niet leuk vindt.

 Als er geen ruimte voor jezelf is in je leven, is er niet echt ruimte voor anderen.

Als je werkelijk anderen wilt helpen en een positieve impact op de wereld om je heen wilt hebben, dan is het belangrijk er voor jezelf te zijn. Om vriendschap en liefde voor jezelf te hebben. Dat is eigenlijk de grootste impact die je op de wereld kunt maken. Om er voor anderen te zijn in tijden van tegenslag, is het belangrijk dat je met je eigen pijn kunt zijn. Als daar geen ruimte voor is in je eigen leven, is er eigenlijk niet echt ruimte voor anderen. Door aardig te zijn voor jezelf, heb je positieve invloed op het leven van anderen. Dan ben je immers minder reactief en meer beschikbaar, empathisch, compassievol, vriendelijk, aanwezig, in balans en tevreden.

“Als je compassie niet ook jezelf betreft, is ze incompleet.” Jack Kornfield

Jezelf voeden Re-Minding Mindfulness

Behandel jezelf altijd met zorg, respect, vriendelijkheid, compassie en liefde

Ik nodig je uit om in 9 stapjes ruimte te maken voor jezelf in jouw leven:

1. Je imperfectie omarmen

Jouw ‘imperfecties’ maken je uniek en kunnen vaak de poort zijn naar je grootste talenten. Als je probeert te zijn zoals iedereen, beroof je de wereld van jouw unieke talenten en de bijzondere bijdrage die alleen jij kunt leveren. Hoe meer je je eigen individualiteit kunt accepteren en omarmen, hoe beter je deze kunt uitdrukken en hoe gelukkiger je zult zijn. De meest uitgesproken en onaangepaste mensen hebben vaak enorm veel bereikt. Hoe meer je jezelf accepteert, hoe beter je voor jezelf zult zorgen en je eigen behoeften serieus zult nemen.

2. ‘Nee’ zeggen

Wanneer je ‘nee’ zegt tegen anderen, zeg je vaak ‘ja’ tegen jezelf. Als je iets voor anderen doet ten koste van jezelf, is dat voor niemand goed. Ophouden met pleasen dus! Het is onaardig om jezelf op de laatste plaats te stellen. Uit plichtsbesef akkoord gaan iets te doen, zorgt altijd voor wrevel. Je hoeft echt niet te stoppen iets voor anderen te doen. Doe het op een manier die ook goed is voor jouw welzijn. Wanneer je ‘nee’ zegt tegen anderen, verhoog je je zelfrespect. Je toont jezelf dat je belangrijk en waardevol bent. En je geeft anderen permissie hetzelfde te doen.

3. Grenzen aangeven

Wanneer je gezonde grenzen hebt, ben je assertief en kun je nee zeggen zonder schuldgevoel. Relaties uit verplichting kun je stoppen en je kunt het rijk van het onverdedigde hart betreden. Dat is een plek waar je vrijuit en gul kunt liefhebben. Veel liefde is verdedigend van aard. Grenzen hoeven echter niet uit te sluiten, ze kunnen juist de verbinding met anderen sterker maken.

4. Met jezelf in gesprek gaan

De tijd nemen echt contact te maken met jezelf bevordert je gezondheid en welbevinden. Leg je hand op je hart, richt je aandacht naar binnen en observeer hoe het is in je lichaam, je gedachten, emoties, de sensaties in je lichaam. Maak contact met wat je lichaam en geest nodig hebben, wat je in spiritueel opzicht nodig hebt. Wens jezelf goede dingen toe: geluk, gezondheid, veiligheid, gemak of wat je ook maar nodig hebt. Of ga hardlopen, maak muziek, dans, wees in de natuur, wees creatief, schrijf in je dagboek, wat voor jou ook maar werkt om het contact met jezelf te herstellen en je te herbronnen.

5. Luisteren

In stilte leren we onszelf kennen. De tijd nemen om stil te zijn, alleen, om slechts te zijn, helpt je jezelf en je dromen te leren kennen. Het geeft je ruimte om je koers bij te stellen als je de weg kwijt bent. Het schijnt licht op je negatieve cycli en gewoontepatronen. Alleen maar opmerken wat je ‘doet’ is de eerste stap naar heling. Observeren met vriendelijkheid, acceptatie en humor is de sleutel om de cyclus te doorbreken. Want kritiek houdt ons gevangen in deze negatieve patronen.

6. Om hulp vragen

Om goed voor jezelf te zorgen is het belangrijk tijdig hulp te vragen wanneer dat nodig is. Weten wanneer het teveel wordt en om hulp kunnen vragen verankert en verdiept je vermogen om er voor jezelf te zijn.

7. Authentiek zijn

Dit ben jij, jij kent de waarheid! Diep van binnen weet je wie je bent. Verberg dat niet voor jezelf. Heb de moed om jezelf helemaal te zien, met al je talenten en je minder mooie kanten. Als je jezelf met mildheid en compassie kunt zien, heb je het vermogen de kanten van jezelf of van je leven die je niet leuk vindt, (een beetje, dat kan al genoeg zijn!) te veranderen.

8. Een goede ouder voor jezelf zijn

Een creatieve ouder geeft een kind de ruimte om te ontdekken, creatief te zijn, grenzen te verkennen, de verbeelding op holt te laten slaan, en ervaring op te doen met verschillende persoonlijkheden, ideeën en rollen. Een goede ouder wil het kind niet controleren of afstoppen. Hetzelfde geldt voor jouw innerlijke kind. Sta jezelf toe het leven te ontdekken en ervaren. Ontwikkel je vermogen de juiste keuzes te maken en leef je leven op jouw manier. Wees voedend voor je innerlijke kind: wees zorgzaam wanneer je ziek bent, moedig aan wanneer je struikelt en wees je eigen grootste supporter.

9. Voedende rituelen ontwikkelen

Eis je eigen plek op. Doe elke dag tenminste één voedend ding voor jezelf . Beloof jezelf dat je dagelijks even bij jezelf de vinger aan de pols legt. Net zoals je tijd maakt voor een vriend(in) en hem of haar steunt in moeilijke tijden. Echt, je bent zelf je allerbeste vriend. Dus neem een lekker bad, maak een mooie wandeling in de natuur, doe yoga-oefeningen, mediteer of wat jou ook maar energie, inspiratie, troost of liefde geeft als je het nodig hebt.

“Je zoekt het hele universum af naar iemand die jouw liefde en genegenheid meer verdient dan jijzelf, en die persoon is onvindbaar. Jijzelf verdient, net zoveel als wie dan ook in het universum, jouw liefde en genegenheid.” –  Boeddha

Zelfcompassietraining

Wil je echt ruimte voor jezelf maken en je eigen beste vriend(in) worden? Wil je met meer emotionele veerkracht door de ups en downs van het leven gaan? Wellicht is de 8-weekse Mindful Zelfcompassie training iets voor jou. Lees hier meer over.

Tot slot voor de vrolijke noot nog een toepasselijk liedje van Harrie Jekkers: Ik hou van mij 🙂

Meer artikelen over mildheid en compassie
Meer oefeningen