Heftige emoties - Re-Minding Mindfulness Training + Coaching Utrecht

In 4 stappen omgaan met heftige emoties

Ben je ooit wel eens zo boos geweest dat je opnieuw boos wordt als je eraan terugdenkt? Of heb je ooit een angst gevoeld die nooit meer helemaal is weggegaan? Koppige emoties kunnen als een steen op je maag liggen. Maar hoe zwaar ze ook voelen, emoties zijn gelukkig niet in steen gebeiteld of permanent. Zoals wolken over een landschap schuiven, kan ook ons emotionele landschap een paar dagen, soms langer, bewolkt zijn. Het kan zelfs een plotselinge vulkaanuitbarsting meemaken. Maar uiteindelijk verandert het weer. Hoe kun je je daarvan bewuster worden en intense emoties transformeren in innerlijke wijsheid?

1. Bewustzijn

De eerste stap is jezelf bewust te zijn van de emotie. Vraag jezelf: “Hoe voel ik me op dit moment?” Door jezelf die vraag te stellen geef je woorden aan de ervaring en creëer je een ‘springplankje’ voor een werkbare relatie met de emotie. Je emotionele staat een label geven, brengt orde aan in de chaos in je brein, zodat je kunt beginnen de emotie op te merken en ermee aan de slag te gaan. Bewustzijn en opmerkzaamheid cultiveren helpt je de gewoonte te ontwikkelen het moment te herkennen en erkennen dat een emotie de hoofdrol pakt. Door er een naam aan te geven maak je ruimte om vaardiger met het drama van de emotie aan het werk te gaan

2. Balans

Naarmate je bewustzijn groter wordt, zal je waarschijnlijk opmerken hoe moeilijk het vaak is om je balans te bewaren midden in een emotionele uitbarsting. Dat is volkomen normaal! Balans betekent niet dat je nooit uit evenwicht raakt. Het betekent dat je OK bent met die interne achtbaan en bereid bent in dat karretje die enorme diepte in te rijden. Ongemak wegduwen of wanhopig zoeken naar een betere ervaring voedt nu juist de macht die een emotie over je heeft. Probeer dus in plaats daarvan bij de emotie te blijven. Merk op hoe die op dat moment voelt zonder te proberen hem te veranderen. Door deze uitgebalanceerde houding aan te nemen ten opzichte van je emoties, krijg je het zelfvertrouwen om bij elke ervaring te kunnen blijven en het uithoudingsvermogen om emoties te observeren terwijl ze opkomen en weer wegebben.

Ongemak wegduwen of wanhopig zoeken naar een betere ervaring voedt nu juist de macht die een emotie over je heeft.

3. Nieuwsgierigheid en zelfzorg

Vervolgens graaf je dieper en onderzoek je de emotie. Wees ten eerste nieuwsgierig hoe het voelt in je lichaam. Voelt het kriebelig of stekend? Koud of heet? Waar voel je de emotie het meest? In je buik, je borst, je keel? Door uit je verhalen en in je lichaam te stappen, voorkom je dat versterkende gedachten de emotie in stand houden en kan de emotie langzaam wegsterven. Ten tweede: elke emotie heeft je een boodschap te vertellen over jezelf. Wat is bijvoorbeeld de oorzaak in jezelf van de heftigheid van deze emotie? Welke behoefte wordt niet vervuld? Welke overtuiging wordt geweld aangedaan? Of welke oude pijn wordt aangeraakt? En klopt die overtuiging wel? Of is die ander werkelijk verantwoordelijk voor het vervullen van jouw behoefte aan erkenning of iets anders? Of is de herinnering aan die oude pijn op dit moment wel adequaat? Nieuwsgierigheid kan ook onthullen wanneer een emotie te heftig is geworden. Op dat moment is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en een time-out te nemen, totdat je voelt dat je weer klaar bent om naar je emotie te kijken. Weten wanneer je zelfzorg moet toepassen op een manier die compassievol is naar jezelf is een belangrijke vaardigheid om met intense emoties te kunnen werken. 

4. Steun

Wanneer emoties over een bepaalde grens gaan waarbij ze te intens zij om er op een productieve manier mee te werken, zoek je steun. Steun kun je vinden bij familie, vrienden of bij professionals. Ook kun je denken aan gezonde innerlijke gewoonten als het cultiveren van zelf-compassie, liefdevolle vriendelijkheid, geduld en dankbaarheid. Gebruik je externe en interne hulpbronnen wanneer emoties te heftig worden. Je verbonden voelen met anderen in tijden van emotionele turbulentie zal je helpen om beter te zorgen voor je eigen welzijn en om met mildheid te werken aan het transformeren van heftige emoties in innerlijke wijsheid.

Meer artikelen over mindfulness

Meer artikelen over mildheid en compassie

Meer oefeningen