lijden - tegenslag - ziekte - Re-Minding Mindfulness TRaining + Coaching

Reflectie bij lijden, tegenslag en ziekte

Soms hoor jezelf of anderen de vraag stellen: “Waarom?” of “Waarom ik?” als hen verlies, tegenslag of ziekte treft. Een nuttigere vraag zou wellicht zijn: “Hoe kan dit lijden me als mens helpen om te groeien en me te ontwikkelen?”

Het is natuurlijk heel menselijk om je af te vragen of je zoiets ‘verdiend’ hebt of te denken dat er vast een reden moet zijn waarom het precies jou treft. De waarheid is echter: er is geen reden. Je hebt het niet ‘verdiend’ doordat je iets verkeerds hebt gedaan of ‘zonden hebt begaan’. Lijden, tegenslag en ziekte kan ons allemaal treffen, helaas. Sterker nog, het treft ons allemaal wel op welke manier en op welk moment dan ook. Het is onderdeel van ons mens-zijn.

Lijden en tegenslag horen erbij

Je hebt bijvoorbeeld een veeleisende werkgever. De keus is dat te zien als lastig, of het te gebruiken om verantwoordelijker en veerkrachtiger te worden en sterker in je schoenen te gaan staan. Je vurig gewenste, gloednieuwe auto raakt total-loss bij een aanrijding. In plaats van je te richten op het verlies van je mooie wagen, kun je ook blij zijn dat de ander en jijzelf er beiden zonder kleerscheuren vanaf zijn gekomen. En je kunt je realiseren dat je auto maar een ding is dat vervangbaar is. Je raakt door slechte investeringen al je geld kwijt. Je kunt totaal de put in raken en denken dat je leven ten einde is. Of je bedenkt dat je niet de enige bent die dit is overkomen en kunt compassie voelen met al die mensen die net als jij geen geld hebben en in de penarie zitten.

Lijden en tegenslag kan iedereen overkomen, dus ook jou! Dus als het nodig is, doe dan deze oefening.

Oefening

  1. Bedenk op welk gebied je lijden of tegenslag ondervindt.
  2. Denk aan anderen die in dezelfde situatie zitten als jij. Of er misschien zelfs wel slechter aan toe zijn dan jij. Kun je je in hen inleven en met hen meevoelen?
  3. Hoe zou de situatie waarin je zit nuttig voor je kunnen zijn?
    Wat zou je kunnen leren van deze ervaring? Welke lessen zijn eruit te leren. Hoe zouden deze omstandigheden jou kunnen laten groeien en rijpen als persoon?
  4. Probeer of je dankbaarheid kunt voelen voor de kansen die deze situatie je biedt.
  5. Probeer het volgende zinnetje eens uit: “Ik hoop dat mijn lijden anderen dergelijk lijden zal besparen.”
    Hoe kun je jouw ervaring gebruiken om het lijden van anderen te verlichten. Kun je dingen bedenken die je kunt doen om te voorkomen dat anderen hetzelfde lijden treft als jou of bij te dragen aan het verminderen ervan?

Lijden als richtingwijzer

Dit is een prachtige oefening uit de Tibetaanse lojong-traditie, waarbij lijden en tegenslag wordt gezien als een kans voor persoonlijke groei, zingeving en richtingwijzer voor wat je in de wereld wilt zetten. Hij lijkt simpel, maar is voor ons westerlingen, met ons idee van het maakbare leven, behoorlijk lastig. Oefening, oefening en nog een oefening, baart ook hier kunst 😊

Meer artikelen over mildheid en compassie

Meer oefeningen