Acceptatie: stap 4 voor meer vreugde in je leven
Om geluk en vreugde te ervaren is acceptatie van de realiteit een voorwaarde. Veel van onze gevoelens van onlust, ongelukkig zijn, verdriet, frustratie, angst en ga zo maar door, komen voort uit dat we niet de werkelijkheid onder ogen willen zien. We blijven maar verwachten, hopen, wensen, verlangen dat het anders zou kunnen of moeten zijn. Had ik maar, was ik maar, was het maar: allemaal wensgedachten. En hoe verder ze afstaan van de realiteit, hoe heviger de negatieve gevoelens erover. Dat kan zo ver gaan dat je er zelfs langdurig somber, pessimistisch of depressief van kan worden. We noemen dit de discrepantie-monitor. We willen dat een ideaalbeeld realiteit is of wordt, de realiteit is echter anders. En hoe groter het verschil tussen realiteit en ideaal- of wensbeeld, hoe groter de stress.
Verandering begint bij de realiteit accepteren
Dus om langdurige stress, frustratie, onlust, verdriet of angst te vermijden, is het beter de realiteit onder ogen te zien. Dan pas kun je constructief werken aan verandering. Een voorbeeld: je voelt je regelmatig somber. En je snapt niet waarom, want je hebt alles wat een mens gelukkig maakt: gezin, kinderen gaan goed, leuke baan, leuke partner, leuke vrienden, geen geldzorgen. Dus: WAAROM ZOU JIJ NU SOMBER ZIJN? Je verzet je tegen het gevoel, wilt het weghebben. Daardoor voel je je vaker en langer zo. Je bent bang dat het niet meer op zal houden. De realiteit is: je voelt je somber. En dat is OK. Iedereen voelt zich namelijk wel eens somber. Maar dat gaat ook wel weer voorbij. Accepteer dat een sombere stemming erbij hoort, dat het menselijk is en ook weer voorbij zal gaan. Zo ontneem je het zijn ‘macht’ over je en hoeft je er niet bang voor te zijn.
Innerlijke kalmte ontstaat als je je verwachtingen inwisselt voor acceptatie van wat is.
Is acceptatie lastig? Mediteer!
Meditatie is een manier om ons leven van moment tot moment onder ogen te zien en te accepteren. Zonder oordeel, zonder verwachting dat het leven anders is dan het is. De volgende meditatie gaat over het accepteren van wat er nu is. Je kunt deze meditatie gebruiken als je moeite hebt een situatie te accepteren. Maar ga daarbij niet voorbij aan de gevoelens die ook horen bij het afscheid nemen van iets dat waardevol voor je was of is. Zoals bij verlies. Alle gevoelens horen erbij, ook verdriet, rouw, boosheid…zolang je er maar niet in blijft hangen.
Acceptatie – een meditatie in de realiteit onder ogen zien
- Ga comfortabel en ontspannen zitten op een stoel of een kussen, met je handen losjes in je schoot of op je benen. Zit met rechte rug, je kruin opgeheven, als aan een draad vast aan het plafond.
- Sluit je ogen en adem een paar keer lang en diep in en uit door je neus. Voel je buik rijzen en dalen terwijl je in- en uitademt.
- Merk op wat je om je heen hoort. Hoe de wereld vol is van geluiden. En als er gedachten opkomen over die geluiden, oordelen, inschattingen, irritaties, laat ze rustig wegdrijven, als wolkjes aan de hemel.
- Laat de aandacht voor je adem los en, terwijl je in het huidige moment blijft, merk op als er gedachten of gevoelens opkomen. Misschien merk je ongemak op in je lichaam. Of je voelt een emotie opkomen of een gedachte over wat je moet bereiken of over wat je nog moet doen vandaag.
- Wanneer gedachten opkomen, laat je meteen ook weer wegdrijven zonder in het verhaal verstikt te raken. Begin gedachten als mentale fenomenen te zien zonder je ermee te identificeren. Observeer elk moment zonder te oordelen.
- Denk aan iets dat je het moeilijk vindt te accepteren. Misschien iets in je werk of in je relatie, ziekte of verlies of iets in de wereld als armoede en oorlog.
- Erken dat je niet alle factoren kent die hebben bijgedragen aan deze situatie.
- Accepteer dat wat er is gebeurd al is gebeurd. Je kunt het verleden niet veranderen.
- Zeg bij jezelf: “Om de meest positieve bijdrage te kunnen maken aan deze situatie, moet ik accepteren dat het de realiteit is.”
- Je kunt ook een van de volgende teksten reciteren of erop reflecteren:
Als er iets aan gedaan kan worden,
Wat helpt het dan er bezorgd over te zijn?
En als er niets aan gedaan kan worden,
Wat helpt het dan er bezorgd over te zijn?
– Shantideva, De weg van de BodhisattvaGeef mij de sereniteit om te accepteren wat ik niet kan veranderen,
Geef mij de moed om te veranderen wat ik kan veranderen,
En geef mij de wijsheid om een onderscheid te kunnen maken tussen beiden.
– Sereniteitsgebed
Volgende keer: vergeving
We hebben in de eerste vier stappen gewerkt aan vier kwaliteiten van onze geesteshouding. In de volgende vier artikelen gaan we in op de vier kwaliteiten van ons hart, te beginnen met: vergeving.
Alle artikelen over meer vreugde in je leven
Meer artikelen over mindfulness
Alle artikelen over mildheid en compassie
Meer oefeningen