Zelfrelativering - Kwaliteit 3 - Vreugde - Re-Minding MIndfulness Training + Coaching Utrecht

Zelfrelativering: stap 3 voor meer vreugde in je leven

Humor lijkt iets spontaans en natuurlijks, alsof het niet gecultiveerd kan worden. Maar het vermogen om onszelf en om de ironische en grappige situaties in ons eigen leven te lachen – zelfrelativering – is iets dat we kunnen oefenen, net als met ‘perspectief’ uit een vorig artikel.

Zelfrelativering: jezelf minder serieus nemen

Als we de neiging hebben om alles serieus te nemen, voelt het leven zwaar. Bijvoorbeeld als je alles dat anderen tegen je zeggen op een goudschaaltje legt. “Wat bedoelde die persoon, vindt hij me niet aardig, heb ik het niet goed gedaan? Of: “Hoe durft zij! Ik zal hem eens even laten weten hoe ik over haar denk.” Angst of boosheid gaan dan al snel een eigen leven leiden. Je zou er echter ook voor kunnen kiezen om het gezegde te laten voor wat en waar het is. Dus bij die ander en het zien als slechts een mening of misschien een onbedoeld nare opmerking. Iets waar je niet over hoeft te malen of boos over hoeft te worden.

Liefdevolle humor

Het helpt om op een dergelijk moment om onszelf te lachen: “Oh ja, daar is meneertje gekwetstheid weer!” En om even aardig voor jezelf te zijn, want het is heel menselijk, die gekwetstheid. Wat je anders dan anders doet is dat je hem liefdevol opmerkt, verzorgt en weer laat gaan. Je gaat niet meer malen of wraak nemen.

Je mag best om jezelf lachen wanneer je merkt dat je je eigenlijk druk maakt om niks 🙂

Zelfrelativering: een oefening in humor

1. Denk aan één van je tekortkomingen, menselijke fouten of zwakke punten.
Denk over iets van jezelf dat eigenlijk best grappig is als je er een beetje anders naar kunt kijken. De Dalai Lama kan bijvoorbeeld erg lachen om zijn beperkte Engels. Ikzelf kan lachen om mijn soms overdreven en ongewenste zorgzaamheid voor anderen. Als je om jezelf kunt lachen, laat je anderen dichter bij je komen en help je hen hun eigen tekortkomingen, fouten en zwakke punten te accepteren.

2. Lach om jezelf
De volgende keer dat je in een situatie terecht komt waarin je iets onhandigs doet of zegt, of iets dat minder perfect is dan je wilde, grinnik dan in jezelf en maak er een grapje over. Humor is de beste manier om conflicten op te lossen. Vooral als je in staat bent toe te geven dat je veel te heftig reageert en daar de draak mee kunt steken.

3. Lach om het leven
De volgende keer dat de trein of het vliegtuig vertraagd is of iets anders niet gaat zoals je het wil, probeer er dan de humor van in te zien in plaats van geïrriteerd of boos te reageren. Je zult merken dat jouw humoristische perspectief anderen op hun gemak stelt en de angel uit situaties kan halen. Ook als je in je dagelijkse leven die kleine tegenslagjes tegenkomt, probeer er de humor van in te zien, ze horen immers bij het leven! Door er de humor van in te zien, oefen je ook bescheidenheid, immers: tegenslagen, nare opmerkingen, het overkomt iedereen, je bent daarin niet anders dan anderen.

Volgende keer: acceptatie

Als je gelukkig wilt zijn, ontkom je er niet aan de realiteit onder ogen te moeten zien. Alleen van daaruit kun je werken aan verandering. In mijn volgende artikel ga ik het daarom hebben over acceptatie.

Alle artikelen over meer vreugde in je leven

Meer artikelen over mindfulness

Alle artikelen over mildheid en compassie

Meer oefeningen