Waarom in het hier-en-nu zijn zo lastig is
Waarom is het zo lastig om echt te genieten van wat er op dit moment is? Op vakantie zijn en nog steeds stress en frustratie ervaren. Naar een mooie film gaan en je aandacht er niet bij kunnen houden door problemen op je werk of in je gezin. En waarom waarderen we dingen die we meemaken vaak veel meer nadat ze zijn gebeurd dat op het moment dat ze gebeuren?
Reden 1: We redigeren de slechte delen van een herinnering weg
Ons brein is namelijk een geweldige editor. Het ordent en sorteert onze ervaringen om er betekenisvolle verhalen van te maken. Lange uren met middelmatigheid kunnen teruggebracht worden naar vijf of zes betekenisvolle beelden. Nostalgie is het hier en nu dat is verfraaid met de redactiemachine.
Reden 2: Er is stress
Dat is ook niet zo raar. Er is namelijk veel onzekerheid in het huidige moment: afwijzing, de kans op rampen, ga zo maar door. Zelfs als die dingen nooit zullen gebeuren en we negatieve ervaringen weg-redigeren, gaat die stress mee naar het volgende moment. Want onze hersenen zijn al sinds de oertijd geprogrammeerd om altijd alert te zijn op ‘gevaar’ om zo beter te kunnen overleven.
Reden 3: Ons brein is snel afgeleid
Dat komt omdat een woord, een beeld, een geur of een situatie er al voor kan zorgen dat we met onze gedachten teruggaan naar wat er in het verleden is gebeurd. Of naar wat er nog te gebeuren staat in de toekomst. Bijvoorbeeld een ruzie met een collega of een reisje dat we over 6 weken willen gaan maken.
In dit Engelstalige filmpje vertelt filosoof Alain de Botton hier wat meer over.
Concentreren kun je leren!
Het goede nieuws is: je kunt je brein leren zich beter te concentreren op het hier en nu. Hoe? Dat leer je in een mindfulnesstraining. Die duurt acht weken en in die periode begin je je brein te trainen steeds weer terug te keren naar het huidige moment. Het anker daarbij is je ademhaling. Je zult merken dat je hierdoor steeds beter in het hier-en-nu kunt leven, meer kunt genieten en minder vaak piekert.