Gelukkiger door te geven

Wil je iets simpels leren dat je direct gelukkiger maakt? Dan heb ik een vraag voor je. Hoe kijk jij aan tegen geven en ontvangen? Heb je een telraam in je hoofd en verwacht je in gelijke maat terugbetaald te worden als je iets aan een ander geeft of voor hem doet? Of geniet je van alle aspecten van het geven: de intentie, het bedenken, het doen en het effect op de ander? Die glimlach of traan van ontroering…

Onderzoek toont aan dat je van geven gelukkiger wordt dan van krijgen, gelukkiger dan van nemen of kopen. Geven maakt je blij, het is goed voor je gezondheid, het bevordert samenwerking en sociale relaties, het roept zelfs bij jezelf gevoelens van dankbaarheid op en het werkt aanstekelijk!

Meteen gelukkiger: oefening in geven vanuit je hart

Neem de komende week eens de tijd om elke dag voor één iemand iets te doen waarmee je hem of haar blij maakt. Het kan iemand zijn in je gezin of familie, iemand op je werk, iemand in de buurt, of iemand die je helemaal niet kent. Het hoeft helemaal niet iets materieels te zijn dat je geeft. Oprechte aandacht en interesse of een luisterend oor kunnen prachtige geschenken zijn als je ze met de juiste intentie geeft. Geef vanuit je hart, zonder iets terug te verwachten. Vertrouw erop dat je altijd krijgt wat je nodig hebt.

Geef met aandacht

Doe deze oefening met aandacht. Observeer hoe je je voelt terwijl je alle stappen van het geefproces doorloopt. Verandert het je gedachten, je emoties, je lichamelijke gewaarwordingen? Heb je bijvoorbeeld voorpret? Springt je hart op als je de lach op het gezicht van de ander ziet? Hoe ervaar je de kwaliteit van je dag, je ervaringen nadat je dit hebt gedaan? En hoe is je week?

Vergroot je dankbaarheid

Misschien vind je het leuk om jouw ervaringen te delen met anderen. Je kunt dit doen in de Facebook-groep Vergroot je dankbaarheid. Het is een besloten groep die dagelijks door mij gemodereerd wordt. Je berichten zijn dus alleen zichtbaar voor mensen die oprecht met elkaar willen delen en leren. Het opschrijven van je ervaring zorgt ervoor dat het opgeslagen wordt in je lange-termijn geheugen. En het kan anderen inspireren!

Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

Meer oefeningen in dankbaarheid