De Happiness Jar Uitdaging

Voel jij je ook zo fijn als je terugdenkt aan gelukkige momenten? En herinner je ze allemaal of… Waarschijnlijk ben je er ook veel vergeten, vooral de kleintjes. Terwijl onderzoek aantoont dat bewust beleven en herbeleven van gelukkige momenten en je er dankbaar voor voelen je letterlijk minder vatbaar maakt voor somberheid en depressie. En juist die tellen lekker aan op een moment dat je in een dipje zit en je even een oppepper kunt gebruiken. Daarom nodig ik je uit te beginnen met een Happiness Jar of Gratitude Jar, of gewoon een Geluksdoos of Dankbaarheidsspot 🙂

Wat is de bedoeling?

  1. Vind of koop een doos, glazen pot of ander voorwerp waarin je flink wat briefjes kunt bewaren. Een glazen pot is fijn omdat je dan letterlijk de geluksberg van briefjes kunt zien groeien.
  2. Denk elke dag aan iets dat jou die dag blij heeft gemaakt of dankbaar. Het kan iets zijn dat die dag is gebeurd, maar ook iets anders. Wees eerlijk tegen jezelf. De kleine dingen die je blij maakten zijn vaak de gelukkigste momenten. Een lachend kind, een mooie bloem…
    Zet je culturele of religie-georiënteerde vooroordelen opzij over gebeden, meditaties of wensen die uit zijn op geluk. Zet ook je innerlijke criticus uit over geluk. Je gebruik van de Happiness Jar kan negatief beïnvloed worden door vooroordelen en gedachten over regels die je moet volgen om de ‘effectiviteit’ ervan zeker te stellen.  Er zijn geen regels. De Happiness Jar is er om jouw ritueel te dienen, jij hoeft niet zelf het ritueel te dienen.
    Als je andere dingen in de Jar wilt stoppen, een voorwerp dat je geluk brengt, een ticket van iets dat je prachtig vond of een briefje van een geliefde, ga je gang. Het is jouw Jar!
  3. Schrijf het op een stukje papier, liefst op het moment dat je het meemaakt en voelt. Maar je kunt het ook aan het einde van de dag opschrijven, als je het dan tenminste nog weet… Schrijf elke dag, ook op dagen dat je je blèh voelt, het gelukkigste moment van de dag op. Beschrijf het zo levendig mogelijk. Tekeningen, foto’s  of andere verfraaiingen mogen ook. Gebruik vooral kleur. Dan ziet je pot er nog leuker uit. Zorg dat je kleine stukje papier bij je hebt waar je een klein bericht op kunt schrijven. Je kunt kant en klare blokjes gebruiken of speciale (gekleurde) papiertjes maken. Maar je kunt ook een stuk afscheuren van een envelop of iets anders, als het zo uitkomt. Geen briefje bij de hand? Maak een aantekening op je telefoon en schrijf het later op een briefje en stop het in de Jar.
  4. Stop dagelijks een briefje in de Jar. Je leven kan heel druk zijn, dus als het soms een dag niet lukt, geen stress, je gaat gewoon de volgende dag weer verder. Je kunt ook een reminder instellen op je telefoon op een geschikt tijdstip van de dag. Houd je Jar in het zicht, met de deksel erop, maar op een plek dat hij niet omgestoten kan worden.
  5. Lees de berichten als je eens in een dipje zit. Dit is het mooiste onderdeel van het gebruik van de Happiness Jar. Als je eens in een dipje zit en je hebt het gevoel dat je alleen maar ellende meemaakt,  lees eens een paar briefjes uit je Jar. Ze herinneren je eraan dat er vele gelukkige momenten in je leven zijn en dat, ook al zie je ze nu niet, ze weer gaan komen. Ze geven je hoop dat er meer aan komen. Ze laten je ook zien dat mooie momenten zich vaak aandienen als verborgen rozen tussen het onkruid langs je pad.
    Je kunt jaarlijks starten met een nieuwe Jar en de oude van een jaartal voorzien en bewaren. Of je kunt ook een plakboek maken van de briefjes uit een bepaald jaar. Ook kun je momenten uitkiezen om eens wat terug te gaan lezen als je niet in een dip zit, of als je tijdens het kerstdiner wilt vertellen waarvoor je dit jaar dankbaar bent geweest.
    Misschien wil je je ervaringen met de Happiness Jar online delen op Happiness Jar pagina’s op Facebook of Pinterest of met de aanjager van dit project, Elisabeth Gilbert (auteur van Eat, love, pray en bedenker van de Happiness Jar Challenge).

De kleine momenten doen ertoe

Gedurende de jaren dat ik zelf een dankbaarheidsdagboek bijhoud is me opgevallen dat het vooral de kleine dingen, de kleine momenten zijn die een indruk achterlaten. Een onverwacht dankjewel, een lieve opmerking van een vriendin, de blijheid van mijn moeder als we samen iets gaan ondernemen. Kleine momenten van mindfulness die zo niet mijn aandacht op langere termijn meer kunnen ontsnappen! Ik wens je veel plezier!

Meer blogs over dankbaarheid