Omgaan met moeilijke emoties - Re-Minding Mindfulness Training + Coaching

Omgaan met moeilijke emoties

Kwaadheid, verdriet, wanhoop, angst, schaamte, allemaal emoties die je enorm kunnen overspoelen. Je kunt het gevoel hebben dat het nooit meer overgaat, dat alleen jij je zo voelt en misschien ook dat je ze niet mag voelen. Je hebt de neiging ze weg te drukken, om te voorkomen dat ze je weer overspoelen. En om er vooral ook niet over te praten. En daarmee geef je ze macht, maar luister je niet naar hun boodschap over de behoefte die niet wordt vervuld. Je kunt gemakkelijker en vriendelijker met moeilijke emoties omgaan in 3 stappen.

Oefening omgaan met moeilijk emoties

1. Je begint bij het herkennen en benoemen van het gevoel. Welke emotie of emoties zijn er? En welke is het sterkst aanwezig?: Oh, ik ervaar nu verdriet / boosheid / angst…
2. Vervolgens ga je op zoek in je lichaam waar je die sterkste emotie het duidelijkst voelt. Bijvoorbeeld in je hartstreek (steek of kloppingen) of je keel (verstikt) of misschien in je (boven)buik. Of waar jij het ook maar voelt.
3. Dan ga je liefdevol en teder voor je emotie en jezelf zorgen. Zoals je dat zou doen bij een geliefd kind dat het moeilijk heeft.
– Verzachten door bijvoorbeeld je warme hand op die plek te leggen waar jij de emotie het beste voelt.
– Troosten door bijvoorbeeld tegen jezelf te zeggen. “Het is OK, laat het me maar voelen. Iedereen zou zich zo voelen onder deze omstandigheden.” Of welke woorden jou ook maar troosten op dit moment en je eraan herinneren dat iedereen het wel eens moeilijk heeft en dat dit erbij hoort in ons mensenleven (gedeelde menselijkheid).
– En dan je gevoel toelaten er te zijn en zijn beloop te nemen.

Wellicht kun je dan geleidelijk aan de boodschap van de emotie ontvangen op de vraag: ‘Wat heb ik nodig?” “Welke behoefte van mij is niet vervuld? En hoe kan ik mezelf dat nu geven?”.

Omgaan met moeilijke emoties: begin rustig

Oefen dit in het begin met moeilijke gevoelens die horen bij licht tot matig problematische situaties, die het liefst al achter de rug zijn, maar waarvan je nog wel de emotie terug kunt halen als je eraan terug denkt. Een collega die heel kritisch op je was. Of wat je voelde toen je je lievelingsvaas kapot liet vallen. Zodra je jezelf vertrouwd hebt gemaakt met deze stappen, kun je stap voor stap kijken of je het in actuele lastigere situaties kunt toepassen. Als je toch wordt overspoeld door emoties, ga dan staan, voel de sensatie van je voeten op de vloer, wiebel eventueel een beetje heen en weer en merk de veranderingen op tot je weer kalm bent. Kies wellicht een andere situatie om mee te oefenen of stop met de oefening.

Wil jij ook je eigen beste vriend(in) worden?

Wil jij vriendelijker leren omgaan met jezelf en je emoties? En de vaardigheid die hierboven wordt beschreven en nog veel meer liever leren in een veilige groepssetting of onder individuele begeleiding? Wellicht is de zelfcompassietraining dan iets voor jou. Je leert in 8 (live) of 9 (online) weken hoe je met meer emotionele veerkracht kunt omgaan met de ups en de downs van het leven.

Klik hier voor meer informatie over de online en live trainingen

Meer artikelen over zelfcompassie