Dankbaarheid - Kwaliteit 6 - Vreugde - Re-Minding MIndfulness Training + Coaching Utrecht

Dankbaarheid: stap 6 voor meer vreugde in je leven

Dankbaarheid is een zeer belangrijk onderdeel van vreugde. Het geeft ons het vermogen om van het leven te genieten en in te zien dat ons geluk vooral voortkomt uit onze relaties met anderen. Dankbaarheid beoefenen is heel simpel. Om je dankbaarheid te vergroten kun je eenvoudig teruggaan naar stap 2, de oefening van bescheidenheid. Deze gaat namelijk ook over dankbaarheid en waardering voor iedereen die het mogelijk maakt en heeft gemaakt om hier te zijn en jezelf te zijn.

Dankbaarheid: leg het dagelijks vast

‘Tel je zegeningen’ is een bekend gezegde. Onderzoek toont aan dat deze gewoonte bijdraagt aan een algeheel gevoel van geluk. Ik schreef hier al eerder over in het artikel: ‘Versterk je positieve denkspier met dankbaarheid‘. Je kunt hiervoor een dagboek bijhouden, zoals ik zelf al jaren doe. Een andere mogelijkheid is een Happiness Jar. In beide gevallen is het mogelijk om alleen in woorden op te schrijven waar je dankbaar voor bent, maar je kunt je ook creatief uitleven met tekeningen, gedichtjes et cetera, als dat jouw ding is. De creatieve component versterkt het effect voor je geheugen. Je kunt dit op het moment zelf vastleggen door er bewust stil bij te staan (zie het artikel over je positieve denkspier over de methode van Rick Hanson). Of aan het einde van de dag, wanneer je reflecteert op of de dag heeft gebracht waar je in de ochtend je intentie voor hebt gezet. Sommigen doen dit ook samen met hun partner of kinderen.

Dankbaarheidsdagboek

Deze oefening helpt je als je aan het einde van de dag nog een je dag langs laat komen.

  1. Sluit je ogen en haal drie momenten terug uit de afgelopen dag waar je dankbaar voor bent.
    Dit kan van alles zijn. De vriendelijkheid van een bekende of onbekende, de rijkdom van een maaltijd, de zon op je huid, een mooi boek of de genezing van de griep bij een geliefde. Het kan zo klein of groot zijn als je wil. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn in het terughalen van de herinnering. Wat kon je zien, horen, ruiken, proeven, voelen. Wat deed het met je, hoe voelde het in je lijf, welke gedachten en emoties waren er.
  2. Schrijf deze drie dingen op in je dagboek of op een briefje voor je Happiness Jar.
    Je kunt deze oefening uiteraard alleen in je hoofd doen. Onderzoek heeft echter aangetoond dat dagelijks opschrijven van de dingen waarvoor je dankbaar bent goed voor je is in fysiek en emotioneel opzicht. Probeer elke keer andere dingen op te schrijven. Variatie vergroot het effect.

Volgende keer: compassie

Compassie voor anderen en voor jezelf is een kwaliteit die onmisbaar is om meer vreugde en geluk in je leven te ervaren. De volgende keer behandelen we een oefening waarmee je compassie kunt cultiveren.

Alle artikelen over meer vreugde in je leven
Meer artikelen over dankbaarheid
Meer artikelen over mindfulness
Alle artikelen over mildheid en compassie
Meer oefeningen